Sammenlignende anmeldelse af 116610LV og 16613
#1
Sammenligning af ny og lidt ældre Rolex Submariner

Jeg har nu haft min nye grønne Rolex Sub - 116610LV - i et par måneder og jeg synes det ville være på sin plads at sammenligne den med en ældre, nemlig med min guld/stål - 16613. Den nye er oprindeligt solgt i august 2012 og har formentlig ligget næsten ubrugt indtil jeg købte den i juni 2013.

Umiddelbart indtryk og daglig brug

116610LV er umiddelbart et ægte toolwatch, både med den solide udførelse og med dets enkle og præcise funktionalitet. I det ydre er der på ægte toolmaner ikke mange detaljer at kæle for, men alt er meget gennemført - både i konstruktion og udførelse. Om man kan lide det grønne design er en smagssag, men det klæder uret godt, samtidig med at uret beholder sit karakteristiske Rolex Submariner udseende. Sammenlignet med 16613 er der diskrete fornyelser - især er låsen betydeligt bedre og designet på skive og krans er en smule strammere.

Ved daglig brug er 116610LV meget behageligt, og med glidelock går det nemt at ændre størrelsen en smule, hvis man har brug for det i f.eks. sommervarmen. Med en vægt på 154g mod 146g for 16163 (begge har et led fjernet) er det alligevel lidt tungere, og det er som om den gamle faktisk smyger sig lidt bedre om armen, hvilket sagtens kan skyldes lidt mere slæk i kæden på grund af slid. Den nye lås er - ligesom den gamle - ikke helt fri for at modtage hairlines, der især kommer, når man har armen på et bord ved f.eks. computerarbejde.

Krans og skive

Kransen på 116610LV er særdeles gennemført og formentlig meget hårdfør i det keramiske materiale. Den kan drejes (kun mod uret) i 120 hak, og disse føles meget præcise og høres meget tydeligt, og hak-mekanismen er tydeligt forbedret siden den tidligere model. Hakkene gør også, at der skal en vis kraft til at rykke kransen, så der er ikke risiko for, at den rykker sig, blot fordi man kommer til at skubbe. Indlæggene med tal og markering er tydelige og ligger en anelse under selve kransen, hvilket også gør et godt indtryk, som ikke findes på 16613, der synes at være en blå lak lagt ovenpå kransen. Den grønne farve på skiven er meget gennemført, og lavet så den - afhængig af lys - kan skifte mellem grågrøn som på kransen og næsten helt sort. Det giver et meget flot spil i skiven. De store markeringer på skiven og tydelige visere gør aflæsning meget præcis, hvilket også er tilfældet på den tidligere model. Luminova indlæg er helt jævnt og ved "fuld opladning" lyser den i starten nærmest blåt, og kan sagtens holde en hel nat, hvor den efterhånden får den normale hvid-grønne farve. Inderkransen har "ROLEX ROLEX" samt serienummer graveret, og netop det er betydeligt mindre dominerende, end jeg havde frygtet - man skal ret tæt på, før det ses.

Lænke og lås

Rolex's tidligere lås - som findes på min 16613 - har altid været et kritikpunkt, og på 116610LV er den nye lås da også den mest tydelige forbedring. Glidelock systemet er nemt at anvende, og gør det hurtigt at gøre lænken lidt større eller mindre. Jeg dykker i praksis ikke mere, men jeg er dog ikke sikker på, at glidelock'en giver tilstrækkelig ændring fra kortest til længst, hvis man anvender en 7mm dragt, som man gør på vores breddegrader, så glidelock kan ikke gøre det ud for en egentlig divers extention. Med 16613 fulgte (eller kan tilkøbes) et ekstra langt dykker-led, der kunne gøre den lang nok til en 7mm dragt. Som nævnt ovenfor er der i praktisk, daglig brug ingen reel forskel at mærke på de to låse. De er ligeledes omtrent lige "tykke", og jeg har derfor ikke haft problemer med f.eks. at støde mod en bordkant.

Selve lænken er meget behagelig og virker meget stærk, og den har et par skrueled tættest på låsen i begge sider, så den kan tilpasses meget forskellige håndled. Dette kan gøres uden hjælp af urmager såfremt man har en lille skruetrækker af god kvalitet.

Funktion

Der er jo ikke megen egentlig funktion på et ur, der blot viser tiden og dato. Men det er dog tydeligt, at skruekronen er blevet mere præcis, end den er på 16613. Den springer ud, når den er blevet skruet op og uret kan derefter nemt trækkes op. Der er også tydelig præcision i de to hak - først til quickset af datoen, og dernæst til indstilling af uret. Netop dette kunne godt volde lidt besvær på 16613. I yderste stilling stopper sekundviseren, så uret kan stilles præcist. Datoen aflæses tydeligt på både 116610LV og 16613 gennem Rolex's traditionelle lup.

Præcision

Præcisionen på 116610LV er desværre lidt skuffende, men det er givet noget, der vil blive klaret som en garantireparation. Det siges jo, at ure skal gås lidt til, men uret har nu ganske konsekvent vundet omkring 15s i døgnet i al den tid, jeg har haft det. Jeg har forsøgt at lægge det i forskellige stillinger om natten, uden at dette havde nogen tydelig effekt. Det er selvfølgelig et godt tegn, for det betyder at uret meget præcist går en anelse for hurtigt!

Show-off effekt

Jeg må desværre skuffe. Ingen - ud over venner og urnørder - har lagt mærke til, at jeg havde et ret markant, grønt ur om håndledet medens jeg iøvrigt var iført sommertøj og stråhat.

Konklusion

Rolex har med sin konservative holdning til ændringer formået at udvikle en særdeles klassisk model. Med 116610LV får man et ur, der helt tydeligt har sin historiske baggrund meget tæt på, og som samtidig lige er et nøk bedre. Det er givetvis et ur, der vil give mange års glæde, helt som de tidligere modeller. Hvis man synes, at den grønne farve er for sprælsk kan man jo vælge det i sort - men som nævnt er det i praksis ikke ret mange andre end ur-nørder, der lægger mærke til det.

Billeder

İmage

İmage

İmage

Øvrigt

Læs <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.urforum.dk/forum/viewtopic.php?f=2&t=16971">viewtopic.php?f=2&t=16971</a><!-- l --> for en beskrivelse af min interesse for nyere Rolex ure.

/Bjørn.
Svar
#2
Super review, Bjørn !! Icon_e_smile

Jeg kunne godt tænke mig at høre din mening om to ting.

Den første er vedr. dykkerkransen - du skriver, at den kan bevæges mod uret i 120 hak som er meget tydelige. Jeg har endnu ikke haft den nye Sub i hånden, men en af de ting, som var en kilde til en lille irritation med min DeepSea var, at kransen bevægede sig meget let - der var ikke rigtigt nogen modstand. Det medførte, at kransen alt for ofte, selv ved alm. brug havde flyttet sig af sig selv. Er kransen blevet lidt strammere på den nye Sub i forhold til dette ?

Det sidste spørgsmål er vedr. låsen. Der er ingen tvivl om, at glidelock låsen er et kvantespring fremad i forhold til den gamle fliplock lås, der jo egentlig bare var en foldet stålplade. Men en af de ting som generede mig ved låsen på min DeepSea (jeg går ud fra, at den er identisk med denne lås) var, at den var så høj, at den føltes alt for tydeligt når man lagde armen på bordet - f.eks. ved betjening af et computertastatur. Hvad er dit indtryk i forhold til låsen på den nye Sub ?
/Peter


"The darkest places in Hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis" - Dante Alighieri, "Divine Comedy"
Svar
#3
Jeg har tilføjet lidt omkring de ting Peter beskriver. Og i begge tilfælde er jeg tilfreds: Kransen drejer ikke tilfældigt og blot ved at smule berøring, og jeg har ikke haft problemer med at låsen "sidder i vejen".

/Bjørn.
Svar




Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)