Urdebatten / Urforum

Fuld Version: Mini review af Doxa 1200T Searambler
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
DOXA Historie

Firmaet Doxa blev grundlagt i 1889 af George Ducommun, som i starten fremstillede beklædningsdele og (Smykke) ure, men i de sene 1960ere blev, hvor dykning var begyndt at blive populært, begyndte DOXA i sammenarbejde med Jacques Cousteau, at sætte en del ressourcer af for at fremstille et dykker ur som realt skulle bruges til dykning.

İmage

Den første DOXA dykker, DOXA 300T, blev testet i gennem af den amerikanske dykker organisation, som kom frem til at uret skulle have sin velkendte orange skive, da dette er den mest synlige farve under vand. Uret er desuden forsynet med en lünette som er indgraveret med den officielle amerikanske dykkertabel.
Den endelige version udkom i 1967. Som man kan se på billede er der Aqua lung logo på skiven, det er den amerikanske dykker forening.

İmage

DOXA, var har desuden været meget innovativ i dykkerur brancen, de har blandt lavet det første dykkerur med en orange skive, samt en roterende lünette som giver mulighed for at beregne dekompressions tider, samt de lavede det første ur med Helium Release Valve (Conquistador) til offentligheden.
İmage

Hvorimod ROLEX kun lavede producerede Helium Release Valve i deres COMEX ure.

İmage

DOXA blev hårdt ramt under kvarts revolutionen, hvilket var kort efter DOXA 300T introduktion. Fabrikken blev lukket ca. 1980.
DOXA blev genoplivet i 1997 af familien Jenny , som er bosat i Schweiz, og har siden 2002 lavet re-udgaver af 300T samt en del andre modeller som kan gå dybere og er mere avanceret end netop den kendte 300T.
Alle urene fra DOXA er fremstillet i begrænset antal og der er sat ære i at være så tro mod det originale design så muligt.

For nemhedens skyld vil jeg lige remse de forskellige DOXA betegnelser op.

* Professional = Orange skive.
* Sharkhunter = Sort skive
* Searambler = Sølv skive
* Caribbean = Blå skive
* Divingstar = Gul skive
* Conquistador er ure med helium release ventilJeg har siden min spæde ur ungdom syntes at DOXA lavede nogle svine fede dykker ure, og da jeg så ClausT´s dengang Orange DOXA, var jeg solgt, der her været andre ure der skulle prøves, og det er gjort nu.
Jeg er kommet til det stadie hvor jeg syntes at historien de forskellige ure har, er super vigtig for at jeg bliver glad for uret. (Se mit Rolex 16610). Derfor er DOXA et, for mig, perfekt valg da de er en super blanding af historie, design og kvalitet.

Der er desværre ikke lykkes mig at finde en brugt 300T, som jo er ikonet, men jeg har der imod fundet en 1200T Searambler, som på rigtig mange punkter er lig de originale 300T. Jeg er desværre ikke så meget til orange skiver så dette er det så heller ikke blevet til. <!-- s:oops: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif" alt=":oops:" title="Embarrassed" /><!-- s:oops: -->Jeg har smidt et lille reveiw samme, som jeg håber i syntes om.

Helheden

Når man først får uret i hånden, er man ikke i tvivl om at man står med et kvalitets ur i hånden. Når man får uret på hånden syntes det en del mindre end det faktisk er i mm, selv om uret er lidt højt, så sider det godt på håndleddet og "synker" på en måde ned så den ikke syntes for høj.

İmage

Kassen
Jeg vil sige jeg er VILD med kassens form, den syntes i mine øjne lidt ala vintage og de bøjede kurver er super flotte, beklager jeg ikke har kunne fange disse særlig godt. Målene på kassen er 45mm bred (Ink. krone) og 45 lang, men den syntes ikke meget større end mit ROLEX når den er på armen. Vægten sniger sig op på

İmage

Bagkassen er desuden flot fremstillet med logo og indgraveringet med meter rating på 1200 meter, antal fremstille ure, samt urets produtions nummer, Swiss made, farvekode på maling på viser og Lünette og at uret er forsynet med helium release ventil og til slut hvilke stål uret er fremstillet af.

İmage

Skiven

Jeg har desværre ikke set de forskellige modeller live, så min udtalelse har kun grobund i Searambler (sølv skive).
Skiven er som på 300T 28mm, og faktisk er mindre end ROLEX ;) Den har en børstet finish, som er super flot, desværre ikke ophøjede markeringer, som jeg ellers foretrækker.
Lumen er okay, ikke Seiko Monster god, men absolut i orden.

İmage

På 1200T har DOXA bibeholdt at skriften på skiven sidder øverst venstre og nederst højre. Dette er lavet om på 5000T.
At uret er forsynet med dato syntes jeg kun er et plus, selv om mange mener at et "rigtig" dykkerur skal have dette.
Men med den historie DOXA har i bagagen, vil jeg forbeholde mig kritisk over for denne påstand.
Sidst men ikke mindst har vi viserne, som ligeledes har god lüme, og den klassiske time viser er en del større end minut viseren. Desuden er den "DOXA orange" for maksimal synlighed.

İmage

Lünetten
Lünetten er som resten af uret flot lavet, men indgraverede dykkertabel som igen har orange skrift.
Lünetten har 120 klik og føles både massiv og lækker når den drejes.

İmage

Lænken

Igen syntes jeg det spiller for DOXA, lænken med designet som de originale 300T med rice bead lænke.
Den er dog blevet opdateret så den er mere massiv og ikke så mesh artigt som de originale ure, samt af endestykkerne er blevet massive frem for de hule.
Desuden er der dykkerled, 4 hullers indstilling samt af aftagelige led som samles med skruer.

İmage

Spændet
Spændet fremstår som stort set alt på dette ur massivt, og kvaliteten er okay, den er dog ikke helt på højde med eks. OMEGA, men den fungere som den skal og den gør det godt.

İmage

Værket

25 Jewel ETA 2824-2 automatic med dato funktion, modificeret af DOXA.
Jeg har ikke afprøvet det endnu, så håber det spiller så godt som resten af uret.

İmage

Detaljer

Fisk på både krone, bagkasse og spænde.

İmage

İmage

İmage

HE Ventil.

İmage

Domed glas.

İmage