Trithium eller Luminova
#1
Ved at de ældre modeller har Trithium i reference til deres skive. Ved ikke om det nu er luminova, når man er gået over til Luminova skiver. Håsker at man gik fra trithium, da det udstråler en meget lille dosis radioaktivitet, og samtidigt er noget giftigt stads at arbejde med. Ser man på rolex skiver ser man også at der står T > 25, som refererer til stålingenheder??? Er nok helt ude på den tynde is, men hvad... Luminova indeholder ikke radiobøvl, men "oplades" af energien i naturligt lys, hvilket kan være meget vildt at se i mørket lige efter en solskinstur. Man lyser næsten hele værelset op!

Ældningen af netop Trithium er meget smuk, da den patinerer i en flot brunlig / grønlig nuance, og ser meget vintage ud. Dog bør visere og skive følges ad, da nogen af de første 5218-201/A (logoer) blev lavet med skiver, der var behandlet med en speciel lak, der gjorde at patineringen blev helt brunlig, og viserne fremstod helt hvide til sammenligning (nåede ikke at patinere lige så meget) Det er hvad samlere kalder "non matching logo" - samlere foretrækker "matching hands and dial".

Trithium er kendetegnet ved T-swiss-T eller T swiss T klokken 6 på skiven, mens Luminova er L swiss L. Måske lidt nørdet, men samlere for det meste efter T dials, hvis de vil have patinering.

Håber det bragte lidt lys over sagen.
Svar
#2
tilfældigvis, om det kun er A serien på PAM1 og PAM2 som kom med T skive eller fortsatte det også ind i B serien?

Og lavede de andre ændringer da de skiftede til L skive på PAM1 og PAM2 eller er A, B, C, D serie udover skive+viser materiale, identiske?

hilsener,
rasmus
Svar
#3
rasmus Skrev:tilfældigvis, om det kun er A serien på PAM1 og PAM2 som kom med T skive eller fortsatte det også ind i B serien?

Rasmus, det er her begrebet "Transitional" kommer ind, typisk brugt om overgangen fra A til B serien...

Nogle B serier kom også med T skiven på - men ikke i hele B seriens antal. Dvs ud af 1500 B series PAM1 blev kun en procentdel af dem produceret med T skive, inden L skiven kom til. Den mest åbenlyse teori går på at Panerai simpelthen brugte de resterende T skiver fra A serien da de startede på B, og så brugte dem op inden fortsatte med L skiverne som planlagt og fremover.

DVS antallet af B ure med T dial kan variere fra model til model, afhængigt af hvor mange A-skiver de har haft tilbage...

Der er desværre ikke nøjagtige tal på hvor mange af hver serie der har hhv T og L dial, men som tommelfingerregel er det et attraktivt og spændende fænomen. Specielt PAM28 kom i vælten da det i forvejen er en sjældent og smukt PVD model, men det viste sig at der fandtes nogle eksemplarer fra B serien med A skiver... disse er i dag meget kostbare, og jeg ved at hele to eksemplarer findes i Danmark - måske kan vi en af ejerne til at poste et billede af deres?

MVH Mads

PS: Jeg er en dårlig fotograf, men her er et billede af et PAM2B med T dial..

İmage
Svar
#4
billedet ud til, at patineringen af visere og skive er en anelse forskellig (er personligt helt vild med skive patineringen). Viserne ser lysere ud i patineringen. Er dette normalt for PAMs med T skiver eller er det bare pga. foto optik?

hilsener,
Rasmus
Svar
#5
Det er bare fotoet - patineringen er helt ens. (på dette ur, men på andre er der forskel)
Svar




Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)