Urdebatten / Urforum

Fuld Version: Kondens/dug indvendigt på glas
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Mit fine nye gamle vintage Zenith ur, fik i dag pludseligt en smule dug indvendigt på glasset. Ved godt det ikke er et vandtæt ur, men er det normalt at gamle utætte ure har tendens til disse ødelæggende tilbøjeligheder? Skal siges at det ikke var særlig meget og væk igen efter 10 min i solen, men fugt og metal er vel ikke den bedste kombi?! Formoder duggen kom pga varme/kulde påvirkning..
Har læst mig frem til en ris-løsning med åben krone - så skulle evt. Fugt være suget ud af uret, men er det noget jeg burde gøre mere ved? Icon_rolleyes
Hej

Det kan være når det kommer fra 20 - 25 grader og ud i 50 grader direkte solskin, kan der sikkert godt komme lidt dug, der hurtig forsvinder. Men du kan jo få nye pakninger til uret, og få det kikket på.
Så jeg ikke så nervøs længere Icon_e_smile , men vil nok inden længe få tjekket pakningerne som du skriver..
Det er sikkert, som Stenstrup siger, kun kondens som skyldes temperatursvingninger - medmindre du har været i nærheden af vand eller kraftig fugt med uret Icon_smil

Men jeg vil dog sige, at det kommer lidt an på, hvor kraftig dug/kondens der var tale om - og det er af den ene eller anden årsag, at det er kommet, så er fugt (som jeg er hovedingrediensen i dug/kondens Icon_e_wink ) ikke særligt sundt for urværker !!

Så afhængig af, hvor kraftigt det var og om det er et tilbagevendende problem, så ville jeg nok ikke vente alt for længe med at få uret checket hos en urmager og at få pakningerne skiftet. Husk at nævne for urmageren, at der har været kondens i uret, så han ved, at han skal være opmærksom på fugtskader.
Kondens er tegn på fugt i uret. Alt efter mængden af kondens, mere eller mindre. Der er nødt til at være fugt i luften, i uret, før at en temperaturforskel kan få den fugt til at kondensere.
Ligegyldigt om der er lidt eller meget, ville jeg smutte forbi urmageren få og efterset/skiftet pakninger/krone. Hvis der ikke ligefrem er vandperler og fugtskader inden i uret, så skal den smule fugt nok forsvinde ud i rummet, når urmageren åbner det.

Fugt er en af de værste ting for materialerne værket er lavet af og smurt med og for skive/visere etc. så hellere få den ned og få taget eventuelle problemer i opløbet.
RunesS Skrev:Kondens er tegn på fugt i uret. Alt efter mængden af kondens, mere eller mindre. Der er nødt til at være fugt i luften, i uret, før at en temperaturforskel kan få den fugt til at kondensere.
Ligegyldigt om der er lidt eller meget, ville jeg smutte forbi urmageren få og efterset/skiftet pakninger/krone. Hvis der ikke ligefrem er vandperler og fugtskader inden i uret, så skal den smule fugt nok forsvinde ud i rummet, når urmageren åbner det.

Fugt er en af de værste ting for materialerne værket er lavet af og smurt med og for skive/visere etc. så hellere få den ned og få taget eventuelle problemer i opløbet.


Når Rune, som er en dygtig urmager, skriver sådan, så ville jeg bestemt følge hans råd og straks tage uret ned til en urmager og få problemet løst, inden du står med et rustent og ustabilt urværk !! Icon_e_smile
jeg er også enig - er der kondens på et vintage ur bør det checkes. Det behøver ikke nødvendigvis haste voldsom - læg det et varmt sted (ikke direkte på noget meget varmt men et varmt sted så forsvinder det nok - bedst hvis du uden at beskadige kan liste bagkassen af, men gør det ikke hvis ikke det er noget du kender lidt til - Træk kronen ud alternativt - derved kan der sive lidt ud der.
Kommer det så igen - så er det ned med det nye pakninger
vh
Nu har jeg haft det på de sidst 5 dage for at test dug og der har ikke vist sig noget overhovedet. Håber det blot var et engangstilfælde .. Men jeg er Obs og hvis det kommer igen ryger det en tur til urmageren for et tjek...
Jeg synes du burde gaa i hver fald. Selv smaa maengder af fugtighed kan foere til en masse rust i vaerket. Det Du kunne se paa glasset er kun en ringe del af hvad der virkeligt er i vaerket. Mindst burde du udfoere en proeve: Hids uret op (altsaa til 30, 35 grader) og hold en kold genstand mod glasset (f.x. en isterning). Hvis der viser sig dug, saa af til uremageren med den!
Lyder som der skal udføres en lille test i weekenden:) nærmere følger